03 października 2019r. uczniowie klas VIa i VIb wyruszyli do Krainy Rumianku – niezwykłego zakątka na Polesiu Lubelskim w miejscowości Hołowno, gmina Podedwórze.
Na miejscu szóstoklasiści wraz z wychowawcami i opiekunami mogli doświadczyć jak żyli, pracowali i odpoczywali nasi przodkowie. Poznali dawne obyczaje polskiej wsi, warunki życia, stroje, rodzaje wiejskich prac.
Uczestniczyliśmy w warsztacie „Od ziarna do chleba” – podczas których, zgodnie z wierszem „ ABC…chleba chcę, ale wiedzieć mi się godzi z czego też to chleb się rodzi….” - poznaliśmy tradycyjne sposoby uprawy zboża i jego przechowywania. Oczyszczanie ziarna na sicie czy jego mielenie na kamiennych żarnach dało nam mnóstwo zabawy, a młócenie cepem, jak się okazało nie było takie proste. Dzięki temu dowiedzieliśmy się, że upieczenie chleba w dawnych czasach wymagało nie lada wysiłku. Bogaci w wiedzę, skąd się bierze mąka mogliśmy własnoręcznie wyrobić ciasto na słodkie rogaliki i upiec w prawdziwym, chlebowym piecu. Zapach pieczonych rogalików był niesamowity, a ich smak na długo pozostanie w naszej pamięci.
Podczas warsztatu „Mydełka glicerynowe" poznaliśmy historię oraz różne rodzaje mydła. Niezwykłym doświadczeniem było dla nas samodzielne wykonanie mydła, według własnego pomysłu i gustu. W ten sposób powstało mnóstwo kolorowych, pachnących i ozdobnych mydeł glicerynowych, które pięknie zapakowane przywieźliśmy ze sobą.
Szóstoklasiści wzięli również aktywny udział w fabularnej grze terenowej „Awantura w Krainie Rumianku”. Zabawa i przygoda uzupełniona była elementami edukacyjnymi. Uczniowie mieli okazję zdobyć wiedzę o ziołach, garncarstwie, dawnych zajęciach domowych, tajemnicach warzenia soli. Ponad to, gra była świetną okazją do nauki negocjacji podczas targów z Karczmarką, sportowej rywalizacji, współdziałania i autoprezentacji. Wszystko to odbyło się w cudownym otoczeniu dawnych chat, gospodarstw, cudownej przyrody, zapachu ziół i traw.
Na zakończenie czekało na nas rozpalone ognisko. Z ochotą zjedliśmy upieczone kiełbaski.
Pobyt w Krainie Rumianku na pewno pozostanie na długo w naszej pamięci.
Elżbieta Suszczyńska
Anna Wołosiuk